To assess betekent bepalen, beoordelen, vaststellen. Een assessment is dan ook een beoordelingsmethodiek om specifieke dingen vast te stellen. Daarbij gaat het om capaciteiten en competenties en soms ook om interesses, voorkeuren en motivatie. Een assessment bestaat daarom altijd uit een combinatie van verschillende onderdelen. De onderdelen kunnen zijn: rollenspelen, (online) oefeningen en tests. Zie voor meer informatie: De assessmentonderdelen >>>

Welke onderdelen precies worden ingezet, is afhankelijk van wat moet worden getoetst: de benodigde competenties, capaciteiten en persoonskenmerken voor een bepaalde functie, opleiding, carrièrestap, etc.

Voorbereiding

  • Begin goed uitgerust aan de onderzoeksdag. Een assessment vergt namelijk veel inspanning en concentratie. Zorg dus dat je een goede nachtrust hebt gehad.
  • Arriveer op tijd. Dit voorkomt stress en onrust en zorgt ervoor dat je ter plekke voldoende tijd hebt.
  • Vertrek daarom op tijd van huis, houdt rekening met de ochtendspits en ga voor jezelf na wat de minst inspannende manier van reizen is. Zorg dat de onderzoeksvraag en -doelstelling helder zijn. Als je hier nog vragen over hebt, stel ze dan aan het begin van de onderzoeksdag.
  • Stel vragen wanneer iets onduidelijk is. Begin niet aan een onderdeel als iets niet duidelijk is.
  • Wees jezelf. Vermijd sociaal wenselijke antwoorden. Des te meer je jezelf bent, des te meer rendement het advies je zal opleveren.

Positieve opstelling
Met een positieve opstelling lukt het beter het beste van jezelf te laten zien.

Loopbaan en CV op een rijtje
Je CV kan tijdens het interview gebruikt worden om vragen over je loopbaankeuzes en werkervaring te stellen. Oefen zonodig het toelichten van je eigen CV. Weet wat je wilt vertellen en wat je antwoorden zijn op opvallende punten uit je CV. Je kunt je ook voorbereiden door jezelf de volgende vragen te stellen: Welke kwaliteiten en vaardigheden zijn specifiek voor de functie vereist? Welke voorbeelden kan ik noemen uit mijn werk (of privé) waar deze kwaliteiten en/of vaardigheden uit blijken? Een hulpmiddel om een praktijkvoorbeeld voor te bereiden en te vertellen is met de zgn. STAR-methode. De letters staan voor Situatie (wat was de situatie?), Taak (wat moest je doen? wat was je verantwoordelijkheid?), Actie (wat heb je ondernomen?) en Resultaat (voor jou en voor je team en organisatie).
Streef er naar kort en bondig te zijn in je verhaal en echt antwoord te geven op de gestelde vraag. Natuurlijk kun je je schriftelijke voorbereidingen meenemen.

Representatieve kleding
Zorg dat je zo gekleed bent dat het representatief is voor de functie en past bij de bedrijfscultuur en bij jezelf.

Als je meer over de achtergronden van assessments wilt lezen of met enkele tests wilt oefenen, zijn hier een aantal suggesties – let op sommige sites zijn niet gratis:

www.123test.nl
www.assessmenttest.nl
www.intermediair.nl

 

Boek: Assessment doen, hoe werkt het in jouw voordeel? Bas Kok & Ferry de Jongh, ISBN 9789049102524 (Volkskrantbanen-reeks)